Maria Rajakari - Jokaisella on oikeus menestyä -

Lasten ja nuorten masennusriskistä ja hoidosta

Hyvän itsetunnon perusta luodaan jo varhain. Perheisiin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn panostamisen lisäksi mahdolliset riskit masennuksen kehittymiseen nuorilla olisi tärkeää tunnistaa, jotta masennusta ja sen aiheuttamia kustannuksia yhteiskunnalle voitaisiin ehkäistä. Sairastumisriskissä elävien nuorten tilanne on tärkeää tunnistaa ja nuorten parissa työskenteleviä masennuksen tunnistamiseen kouluttaa sekä vanhempia asianmukaisesti valistaa.

Tämänhetkisen tutkimustiedon valossa tulisi ehkäisyn olla kohdennettua ja suuntautua sellaisiin nuoriin, joille on kasautunut siis useampia riskitekijöitä. On masennukselle altistavia elämäntilanteita esim. lapsuudessa koetut laiminlyönnit sekä koulukiusaaminen. Lisäksi nuoren perheen sosioekonominen status ja tulotaso voivat vaikuttaa asiaan. Tuen tulisi olla sekä ohjaavaa neuvontaa että tarvittaessa perheen tilanteeseen puuttuvaa.

Lasten mielenterveyspalvelut vaihtelevat alueellisesti. Perheneuvoloihin saattaa olla jopa vuoden jono. Lapsiasiainvaltuutetun vuosiraportista selviää, "että perheet eivät usein saa apua ongelmiinsa ajoissa. Kotiavun saatavuus on romahtanut kahdessakymmenessä vuodessa, ja nuorille tarkoitettuja elämänhallinnan palveluita on vähän. Erityisen vaikeaa nuorten on saada apua mielenterveyden ongelmiin."

Masennuksella on kauaskantoiset vaikutukset: työllisyyteen, myöhempään elämänhallintaan jne. ja kustannukset yhteiskunnalle suuria. Ilman asianmukaista hoitoa masennus kroonistuu usein ja jatkuu aikuisuuteen. Siksi sen ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen hoitamiseen kannattaa panostaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Tätä menoa työttömyys vain lisääntyy. Työttömät vanhemmat masentuvat,käytetään päihteitä,laiminlyödään lapsia,puhumattakaan harrastuksista. Toisin sanoen,mitkä asiat pitäisi ensin järjestää ?

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Masennus aiheuttaa niin hirvittäviä kärsimyksiä sekä sairastuneelle itselleen että kuntoutumiskustannukset ovat suuria, että sen ennaltaehkäisy on tärkeää. Myös liikunnan merkitystä lapsille ja nuorille (liikkuminen vaikuttaa mielialaan parantavasti ja pitää muutenkin terveyttä yllä) ja säännöllisten elämäntapojen sekä unirytmin merkitystä on tärkeää korostaa.

Toimituksen poiminnat