Maria Rajakari - Jokaisella on oikeus menestyä -

Terveyttä vai pintaa?

Liikuntapiirakka kiteyttää viikoittaisen terveysliikuntasuosituksen. Hyötyliikunnankin puolella on tähän rajattomat mahdollisuudet: minkä toinen huhkii kuntosalilla, toinen tekee viikoittaisen liikkumisen halkojen hakkuuna. Hissin sijasta voi käyttää portaita ja mennä työpaikalle pyörällä bussin tai auton sijaan.

Nykyinen yhteiskunta luo kasvaville nuorille suuria paineita ulkonäön suhteen. Suhteessa entiseen rinnakkainen virtuaalitodellisuus esim. Facebook-tykkäyksien määrä on omiaan nostamaan paineita. 

Suuren tietomäärän keskellä miten saataisiin kasvaville nuorille annettua oikeanlaista kuvaa liikunnasta ja sen hyödyistä? Terveysliikunnassa painotetaan liikunnasta terveydelle saatavia hyötyjä, joka on eri kuin suoritekeskeisyys, jota muuten saatetaan painottaa. Paljon puhutaan siitä, kuinka ulkonäölle saadaan hyötyjä liikunnan harrastamisesta, mutta vähemmän terveydellisistä hyödyistä ja siitä suurimmasta - liikunnan ilosta. Liikunnan ilo on se, mikä saa liikkeelle, ei toivomus muuttuneesta ulkonäöstä, vaikka toki sekin voi jollekin olla suuri motivaatio.

Terveystiedon tunneilla ja liikuntatunneilla olisi hyvä lasten ja nuorten opettaa löytämään liikunnan ilo ja oma tapa liikkua. Jotkut puhuvat liikuntatuntien traumoistaan - liikaa "pakkopullaa". Vanhemmillakin on tässä oma merkityksensä ja asettaa heille haasteen - kuinka tukea lapsen liikuntaharrastusta kohtuuden rajoissa, kun ei kaikista tule maailman mestareita?

Mikä Sinua motivoi liikkumaan?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat