Maria Rajakari - Jokaisella on oikeus menestyä -

Diakoniatyön osaaminen käyttöön

Diakoniatyöntekijöillä on arvokasta tietoa sosiaaliturvan aukoista. He joutuvat työssään kohtaamaan usein juuri niitä ihmisiä, jotka ovat pudonneet yleisen turvaverkon ulkopuolelle. Diakoniatyöntekijöiden ”hiljaista tietoa” tutkineet ovat havainneet, että kunnallisissa palveluissa varsinkin sosiaalityöntekijöiden puheille pääsy on vaikeaa. Toimeentulohakemukset käsitellään usein etuuskäsittelijöiden kautta, jolloin yksilöllinen asiakkaiden kohtaaminen jää uupumaan. Yleisen perusturvan korottaminen sen verran, että sillä pärjää jättäisikin enemmän aikaa niiden asiakkaiden kohtaamiselle, jotka sitä eniten tarvitsevat. Monien liitteiden liittäminen esim. toimeentulotukihakemukseen on myös koettu työlääksi. Voisiko avun saada parhaiten henkilökohtaisilla tapaamisilla ja luottamuksella asiakkaisiin enemmän? Hallinnolliset muotoseikat vaikuttavat olevan pohjoismaisessa "hyvinvointivaltio" - mallissa se huonoin piirre.

Hyvin vähän käytetään myös ennaltaehkäisevää toimeentulotukea, vaan tukea annetaan vasta sitten kun pahin kriisi on jo päällä. Käyttämällä tätä enemmän vältettäisiinkin myöhempiä, paljon suurempia kustannuksia. Asiakasviestintään tulisi myös kiinnittää enemmän huomiota, jotta päätökset olisivat ymmärrettävämpiä asiakkaille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.R.> Diakoniatyöntekijöillä on arvokasta tietoa sosiaaliturvan aukoista....

oooo

niin... millä saataisiin ne ihmiset tekemään aloitteita, jotka tuntevat asiat.

"Kehitys päättyy tyytyväisyyteen."

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

http://www.hs.fi/paivanlehti/11092014/kaupunki/Per... Harmittava uutinen Espoossa, Espoon irtisanoi tukensa seurakuntien pariterapialle.

Pekka Pylkkönen

Voisiko ihminen olla patalaiska mikäli tiliotteen ja laskujen laittaminen hakemuksen mukaan on työlästä?

Kerran vuodessa pitää laittaa myös verotuspäätös ja ekalla kerralla vuokrasoppari.

Miten tähän kykenemätön ihminen jaksaa käydä edes jääkaapilla?

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Hallinnollinen työskentely vie paljon aikaa ihmisten kohtaamiselta ja varsinaiselta asiakastyöltä, jolla on oma vaikuttavuutensa sosiaalityössä.

Toimituksen poiminnat